Fredag 9 oktober är det premiär för dokumentärfilmen VINTERBOJ. Det är Cannesbelönade regissören Frida Kempffs långfilmsdebut, som möts av mycket goda recensioner i media.

Vinterboj utspelar sig i ett grått och kallt Toronto där en grupp gravida kvinnor kämpar för att ta kontroll över sina liv och få behålla sina nyfödda. De har allt emot sig; hemlöshet, drogmissbruk och våldsamma relationer. Men det finns hopp. Genom ett unikt projekt arbetar en grupp sjuksköterskor vid stadens offentliga vårdprogram med att på alla sätt stödja kvinnorna i deras strävan att vända sina liv.

Manus och regi: Frida Kempff. Producent: David Herdies, Momento Film. I samproduktion med Film Väst, Adomeit Films, Les films du baliabari. Svensk distribution: Folkets Bio.

Helena Lindblad, Dagens Nyheter. Betyg 4 (av 5):
”Vinterboj formar sig till en imponerande långdokumentärdebut. Dessutom är den stilfull med strama helbilder som smälter samman de inte särskilt insmickrande miljöerna och arkitekturen som omger huvudpersoner med historierna om deras liv.”

Tobias Holmgren, Göteborgs-Posten. Betyg 4 (av 5):
”Hur har regissören burit sig åt för att fånga dessa människor? Frida Kempff kommer så nära med sin kamera att alla möten, samtal, öden känns som fiktion. Gör det henne till en god dokumentärfilmare? Fan vet. En utmärkt berättare är hon i vilket fall som helst, och Vinterboj en gripande film om utstötta och hjältar, och om utstötta hjältar, som borde vara obligatorisk visning på socionomutbildningarna i landet.”

Björn G Stenberg, Uppsala Nya Tidning. Betyg 4 (av 5):
” Vi får följa några av dem, emellanåt snudd på obehagligt nära och utlämnande. Och utlämnade, även om Frida Kempff bemödar sig hela tiden om att inte hänga ut dem. Det är många gripande människoöden, individer som inte haft en riktig chans från start, som fötts in i missbruk och misär. För några av dem kan man se ett hopp, andra känns bara förlorade.”

Simon Rothelius, Kommunalarbetaren. Betyg 5 (av 5):
” Frida Kempffs första film i långformat är en alldeles lysande dokumentär. /…/ Vanliga tv-journalister är mest intresserade av att rota där samhället har svikit. Frida Kempff skildrar istället något som fungerar. Socialtjänst, fosterfamiljer, vårdpersonal. Alla finns där för kvinnorna och stöttar till 100 procent. Temat inbjuder till att frossa i misär, men Vinterboj känns snarare hoppfull.”

Enligt Svenska Filminstitutets betygsindex placerar sig Vinterboj på nionde plats i år med 3,58 i betyg.

Fler recensioner hittar du här.