Kritikerna rosar Beata Gårdelers film FLOCKEN, som hade premiär i fredags. ”Beata Gårdelers film ger publiken andnöd väldigt ofta. Flocken är en del av en filmhöst som skildrar vilka vi är när vi utgör ett samhälle – men som samtidigt inte viker från individens sida”, skriver Hynek Pallas i SvD.

I den sammanställning som Svenska Filminstitutet gör av svenska kritikerröster hamnar Flocken på andra plats efter Jag är Ingrid med ett snittbetyg på 3,86 (vilket i fjol hade gett filmen en tredjeplats bland alla svenska filmer).

Beata Gårdelers Flocken handlar om ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när 15-åriga Jennifer påstår sig ha blivit våldtagen av en skolkamrat ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt i samhället. Och fler och fler blir övertygade om att Jennifer ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot en ung tjej och hennes familj. En brutal sammanslutning där bevis och domstolsbeslut inte betyder någonting och där vuxna människor sätter egna regler och lagar. Flocken är producerad av 2a film AB i samproduktion med bland andra Film Väst och distribueras av TriArt Film.

Hynek Pallas, Svenska Dagbladet. Betyg: 5 (av 6)
”Beata Gårdeler har sugit ut all luft ur scenerna – det gäller inte bara en syrefattig rättssal. På något sätt har hon tillsammans med fotografen Gösta Reiland (som borde arbeta mycket mer med spelfilm) mättat även det vackra landskapet tills dess ödslighet inte längre är något som kan användas för att marknadsföra Norrland i turistsammanhang. Horisonten är en fondtapet och går inte att kliva över. Det varma Miami som Jennifer drömmer om går inte att sträcka sig mot.”

Helena Lindblad, Dagens Nyheter. Betyg: 4 (av 5)
”Flocken jobbar med små medel, dröjande tagningar och lyckas effektivt skildra en vardag full av svek och moraliska gungflyn. När den hycklande byprästen (Ville Virtanen) står i kyrkan, hyllar gemenskapen och säger ’att tillsammans kan vi komma hur långt som helst’, ryser man. Det som borde vara vackert är laddat med hot. Flocken är otäck till max, men en av det mest angelägna svenska filmer jag har sett på länge.”

Jan-Olof Andersson, Aftonbladet. Betyg: 4 (av 5):

”En välspelad, skickligt uppbyggd och inte minst viktig och tankeväckande historia, som Beata Gårdeler berättar med precis samma precision som ’I skuggan av värmen’.”

Johan Malmberg, Sydsvenska Dagbladet. Betyg: 4 (av 5)
”Och först som sist är Flocken en film som står på egna starka konstnärliga ben. Men det går liksom inte att bortse från de brännande passningar den skickar rakt in i den dagsaktuella debatten. Gärningsmannens mamma, en strålande Eva Melander, sitter här vid ett tangentbord och lyckas på en blogg piska upp en hatopinion mot samhällets mest utsatta och snart mobiliseras lynchmobbar om natten.”

Björn G Stenberg, Uppsala Nya Tidning. Betyg 4 (av 5)
”Gårdeler arbetar med små medel, dröjande kameraåkningar, stillastående kamera och handkamera. Just frånvaron av spekulativa scener gör det hela än verkligare och därmed mer berörande. Personerna känns mer som riktiga karaktärer och mindre som skådespelare.”

Fler recensioner hittar du här: http://kritiker.se/film/flocken/