I dag, 18 september, har Sanna Lenken svensk biopremiär för sin långfilmsdebut, MIN LILLA SYSTER. Filmen har sedan premiären i Berlin, där den vann en Kristallbjörn, visats på en lång rad internationella filmfestivaler, i veckan i Toronto. De svenska kritikerna lovordar filmen. Här är ett urval recensioner.

Min lilla syster går in på en andraplats över årets svenska filmer i SFI:s ranking med snittbetyget 3,94 efter Jag är Ingrid men före Flocken (4,01 respektive 3,86).

Min lilla syster handlar om Stella (Rebecka Josephson) som precis är på väg in i den spännande, men också så skrämmande, tonårstiden. Hennes storasyster Katja (Amy Deasismont) är en riktig talang inom konståkning, och Stella gör allt för att försöka vara lik henne och på så sätt också försöka få lite mer uppmärksamhet av de ganska upptagna föräldrarna (Annika Hallin, Henrik Norlén). Men hon upptäcker att det är något som inte stämmer. Katja lider av en ätstörning som allt mer tar över hennes liv. När Stella konfronterar Katja tvingas hon in i en härva av utpressning, manipulation och lögner. Stella blir rädd att det ska få förödande konsekvenser för familjen om hemligheten uppdagas.

Filmen är regisserad av Sanna Lenken, som också skrivit manus och producerad av Annika Rogell på Tangy. I samproduktion med bland andra Film Väst. Stora delar av filmen är inspelad i Västsverige.

Eva af Geijerstam, Dagens Nyheter. Betyg 4 (av 5):
”Tonträffen är precis också på alla andra skådespelarhänder: Amy Deasismont som den alltmer förtvivlat ensamma Katja, Annika Hallin och Henrik Norlén som det upptagna men välvilliga föräldraparet, Maxim Mehmet som tränaren. Men framför allt alltså en oförglömlig Rebecka Josephson som Stella: rörande i sitt närmande till systerns tränare, modig när hon till slut går till systerns räddning, rolig och kärleksfullt igenkännbar i alla sina vuxentrevare. Utan att gå in på närmare detaljer – de måste följas med egna ögon: tordyveln flyger i skymningen.”

Maria Brander, Expressen. Betyg 4 (av 5):
”Det är inte feelgood precis, men hatkärleken mellan filmens två systrar är lätt att känna igen sig i. nte minst för att huvudrollsinnehavarna imponerar så: Katja, spelad av en debuterande Amy Deasismont (Diamond), är konståkartalangen på väg in i vuxenvärlden – duktig, och så olik sin lillasyster Stella (Rebecka Josephson).”

Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet. Betyg 5 (av 6):
”Lilla syster är särskrivet, för lika mycket som detta är en berättelse om skeva kroppsideal, är det en skildring av syskonskap. Titeln syftar dels på 11-åringen vars blick är kamerans, men kanske ännu mer på hennes stora sköra syster. Och på deras relation som är så ömsint sann – slagsmål och skratt om vartannat, så där som Marit Bergman en gång sammanfattade det i låten ”I will always be your soldier”.

Mats Johnson, Göteborgs-Posten. Betyg 4 (av 5): ”Av de svenska långfilmer jag sett på bio i år, och det är några stycken, är Min lilla syster en av de allra bästa, och en film som sticker ut”

Fler recensioner hittar du här.