2014 vann ungraren Kornél Mundruczó det prestigefyllda Un Certain Regard Award vid filmfestivalen i Cannes för sin sjätte långfilm, Revolten.
Nu har den gått upp på de svenska biograferna och får lysande kritik. Revolten är samproducerad av Film Väst och stora delar av postproduktionen är gjord i Västsverige.

REVOLT affisch 70x100 (2).inddRevolten vann både pris inom sektionen Un certain regard vid Cannes filmfestival 2014, och det fina priset Palm Dog för alla fantastiska hundar i filmen. Revolten är Kornél Mundruczos fjärde tävlngsbidrag i Cannes. Filmen tävlade också i EFA (European Film Awards) 2014 och var  Ungerns Oscarbidrag inför galan 2015.

Revolten utspelar sig i en nära förestående framtid där det inrättas en ny lag för att gynna hundar med fin stamtavla, och därmed missgynna blandraser. Hundskatten för de mindre lyckligt lottade skjuter i höjden, med resultatet att ägarna dumpar sina vänner. Snart strövar förvildade och hungriga hundar omkring överallt på gatorna. Hundgårdarna är överfulla. Hundfångarna får arbeta i skift.
13-åriga Lili kämpar desperat för att att skydda sin älskade hund Hagen, men hennes far kastar ut honom att dö på gatan. Utan att ha en aning om att Lili desperat letar efter sin vän, dag som natt, slår sig Hagen i lag med andra herrelösa hundar, som bara närs av en enda tanke: att revoltera mot människosläktet. Och deras hämnd ska bli skoningslös!

Fredrik SahlinSVT ”får ståpäls av det mäktiga bild- och ljudarbetet” ger den betyget fyra (av fem): ”Anslaget är mäktigt. Kameran rör sig sakta genom ett öde Budapest, följer en ung tjej på en cykel. Franz Liszts Ungersk rapsodi dånar i högtalarna när vi plötsligt, ur flickans synvinkel, ser hur en hel hord galna hundar kommer springande efter henne.
Det här är utan tvekan förra årets mest udda bidrag till Cannesfestivalen (och dessutom den film som rånade Ruben Östlunds Turist på det finaste priset i sektionen Un Certain Regard).
Tänk en socialrealistisk, steroid Lassie, spetsad med naturens hämnd-spänning på uppdaterad Fåglarna-nivå.”
Läs hela recensionen här.

Hynek Pallas, Svenska Dagbladet, ger filmen betyget fem (av sex): ”När det gäller de visuella (och för den delen musikaliska) kvaliteterna i Revolten är det lätt att göra referenser till just Fåglarna eller Apornas planet. Hundflocken som snart jagar fram på ödelagda Budapestgator är en postapokalyptisk mardröm som av misstag hamnat på Disney-kanalen. Dock inte utan sina absurt komiska inslag, som när tv-apparaten på hundgården har Tom och Jerry på rundgång. |…| Då är det snart uppenbart hur Revolten kan läsas som metafor för vad som händer när ett samhälle, hur kultiverat det än tror sig vara, fostrar hat mot vissa grupper. För all skräck har sin tid och plats – och Mundruczó har borrat fingret obehagligt djupt i pälsen på den fruktan som kommer att avgöra den europeiska humanismens framtid.”
Läs hela recensionen här.

Jens Peterson i Aftonbladet ger Revolten betyget fyra (av fem): ”Lilis snälla husdjur förvandlas till ett mordiskt vapen. Han hamnar bland de fängslade djuren i hundgården men ordnar en rymning. Hundar slår tillbaka och Hagen ser till att hämnas på de flesta som varit dumma mot honom. Och det är många människor. Det ekar Apornas planet över djurens uppror. Lilas pappa jobbar i ett slakthus, symboliken med den förtryckta blandrasen är klar och musiken förstärker skoningslöst. En tydlig film. Men det är också starkt och originellt filmberättande som man inte glömmer.”
Läs hela recensionen här.

Maria Brander, Expressen, ger även hon betyget fyra (av fem) och ställer frågan: ”Hur många hundar krävs det för att spela in en ungersk dystopi?
Svar: 274 stycken, varav två delar på huvudrollen. Jajamän, i Revolten är det bröderna Luke och Body som tillsammans gör blandrashunden Hagen, lite som en hundmotsvarighet till Huset fullt-systrarna Olsen.
Resultatet är förvånansvärt starkt, och liknar ingenting annat.”
Läs hela recensionen här.

Annika Gustafsson, Sydsvenska Dagbladet, sätter en fyra (av fem): ”Älskar du hundar och vet något om hundars kroppsspråk och deras sätt att kommunicera, ska du definitivt se Revolten.
Älskar du hundar och vet något om hur snabbt de präglas på sin husse/matte, ska du definitivt inte se Revolten.
Vilket alternativ du än väljer, är jag övertygad om att en sann hundvän någon gång under filmen inte förmår hålla tårarna tillbaka.
Revolten är inte någon nostalgisk Lassie-film. Men känslorna kring hunden och dess ägare då djuret hamnar på villovägar utgör grunden i den här politiska allegorin i ett Ungern, där främlingsfientliga stämningar genomsyrar samhället.”
Läs hela recensionen här.

FAKTA
Originaltitel: Fehér isten (White God)
Medverkande : Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth
Längd: 2 tim 0 min
Från 15 år.
Producerad av Proton Cinema i samproduktion med The Chimney Pot, Film Väst, Pola Pandora Filmproduktions, Magyar Memzeti Filmalap, Filmpartners med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Svensk distribution: Studio S Entertainment.