25 december är den här. Julens stora svenska dramakomedi – EN MAN SOM HETER OVE. En filmatisering av Fredrik Backmans bästsäljande roman. Manus är skrivet av Hannes Holm som också regisserat filmen. I rollerna ser vi Rolf Lassgård, Bahar Pars, Ida Engvoll, Filip Berg med flera. Filmen är producerad av Tre Vänner i samproduktion med bland andra Film Väst.

59-årige Ove (Rolf Lassgård) är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh (Bahar Pars) med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Hannes Holm har skrivit och regisserat biosuccéer i Sverige under 20 år. Bland Film Västs samproduktioner märks hans filmer om Sune (Sune i Grekland, Sune på bilsemester och manus till Sune i fjällen) som alla blivit enorma biosuccéer och lockat en bra bit över en halv miljon biobesökare per film.

Rolf Lassgård är en av våra mest etablerade skådespelare med en lång rad långfilmer och en bred repertoar bakom sig. Filip Berg spelar unge Ove och har setts i de uppmärksammade TV-serierna Viva Hate och Blå Ögon och senast i den kritikerrosade långfilmen Stockholm Stories (alla tre Film Väst-samproduktioner). Ida Engvoll har bland annat setts i Mig äger ingen, I nöd eller lust, Medicinen och Mördaren ljuger inte ensam. Bahars Pars har medverkat i filmer som När mörkret faller, Kungamordet, Kommissarie Vinter: Vänaste land.

En man som heter Ove är producerad av Annica Bellander och Nicklas Wikström Nicastro på Tre Vänner. I samproduktion med Film Väst, Nordisk Film, SVT och Nordsvensk filmunderhållning med automatstöd från SFI. Svensk distribution Nordisk Film.