Just nu pågår pågår CPH:DOX i Köpenhamn där fem av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan. På plats finns Jenny Luukkonen, ansvarig för talang, dokumentärfilm och korta format på Film i Väst. Hur står det till med dokumentärfilmen i allmänhet och varför ser 2023 ut att bli det mest framgångsrika dokumentärsfilmåret för Film i Väst hittills?

Ett exempel på framgångarna är Axel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks And the king said, what a FANTASTIC MACHINE som kammat hem priser både i Sundance och på Berlins filmfestival, och filmen invigde även Tempo Dokumentärfestival  härom veckan. På CPH:DOX deltar den utom tävlan.

– Vi kan absolut tala om 2023 som ett av de största dokumentärfilmsåren i Film i Västs historia. Det är cirka tio långa dokumentärer som får premiär i år, och tillsammans med kortfilmerna är de väl representerade på flera prestigefyllda festivaler. Det är fantastiskt kul, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang, dokumentär och korta format på Film i Väst.

Att det är många dokumentärer som har premiär just är år har flera förklaringar, men en betydelsefull faktor är pandemin. Många projekt fick skjuta upp inspelningar, planera om och flytta fram sitt tänkta premiärdatum på grund av restriktionerna både i Sverige och runt om i världen. Nu ska de dock få möta sin publik, och intresset för att se dokumentär är stort.

– Vi ser att dokumentären har en bra potential att hitta en större publik, framför allt via tv, men även via festivaler. Dokumentären som form verkar ha en förmåga att verkligen beröra oss som publik och tar upp ämnen som många känner är angelägna, säger Jenny Luukkonen.

Bild: Carl Olssons Vintersaga

 

Vi letar efter nya kreatörer”
I dag är avståndet mellan fiktion och dokumentär inte alltid så stort och båda sidor lånar ofta från varandra på olika sätt. Ett exempel är Mia Engbergs nya hybridfilm Hypermoon, som blandar dokumentärt material med scener som är ren fiktion.

– Inom dokumentär är det vanligt att scener iscensätts eller rekonstrueras på olika sätt för att kunna förklara eller tydliggöra vissa händelser. Fiktion i sin tur lånar gärna dokumentärens estetik för att förstärka känslan av att något är autentiskt eller på riktigt. Men oavsett genre som är det viktigt att komma ihåg att det alltid finns en regissör som på ett eller annat sätt styr innehållet.

I Västra Götaland finns flera framgångsrika produktionsbolag och kreatörer inom dokumentärfilm och svensk dokumentär generellt håller hög konstnärlig kvalitet, även i en internationell jämförelse.

Film i Västs mål är att fortsatt samproducera projekt som har potential att nå ut på större festivaler, men även hitta de publika guldkorn som är relevanta för den regionala publiken. Utöver att titta på de ansökningar som kommer in på Film i Väst är det också viktigt att närvara på olika festivaler och mötesplatser, likt CPH:DOX, Nordisk Panorama och Tempo.

– Om det fortsätter på samma sätt som det gjort sedan jag började här 2019 så tror jag inte vi kommer ha problem att få se framgångsrika samproduktioner på festivaler och andra visningsfönster framöver, men det är ingenting vi tar för givet. Vi letar alltid efter nya kreatörer som har en tydlig, konstnärlig röst, liksom ambitiösa projekt med både en internationell och inhemsk publik i åtanke. Nu ska jag se efter vilka teman och uttryck som bubblar ute i dokumentärvärlden på CPH:DOX, säger Jenny Luukkonen.

 

Bild: And the king said, what a Fantastic Machine!, regi Axel Danielson & Max Van Aertryck

 

Här är dokumentärerna som hittills har bekräftad premiär 2023:

 • And the king said, what a Fantastic Machine!, regi Axel Danielson & Max Van Aertryck
 • Labor, regi Tove Pils
 • Hypermoon, regi Mia Engberg
 • La Societé du Spectacle, regi Roxy Farhat & Göran Hugo Olsson
 • After Work, regi Erik Gandini
 • Vintersaga, regi Carl Olsson
 • Gösta Petter-land, regi Christer Wahlberg och Sebastian Rudolph Jensen
 • Kiosk-Erik, regi Clara Noreen
 • Eftersörjare, regi Hanna Högstedt
 • Huvudet är alltid någon annanstans, regi Henrik Dahlbring
 • För Slite!, regi Ivar Jansson