Kontakt

Jenny Luukonen
Jenny LuukonenAnsvarig för talang
Your Content Goes Here

Film i Väst om talang

Film i Väst har arbetat med talangutveckling under lång tid, främst via samproduktion av kortfilm och långfilmsdebuter. Vårt mål är att identifiera och utveckla regissörer, manusförfattare och producenter som har ambition och potential att etablera sig i den professionella film- och dramaserie-branschen.

Talang definieras utifrån individers förmåga att bearbeta ämnen på nya sätt, kvaliteten på genomförandet, deras professionalitet och ambitioner.

Vi använder olika metoder i vårt arbete med talangutveckling och genomför just nu följande insatser:

Samproduktion av korta format
Varje år samproducerar Film i Väst mellan 12 och 15 projekt. Syftet är att ge kreatörer en möjlighet att visa upp och utveckla sin röst och hantverksskicklighet. Utöver finansiering får projektet feedback, rådgivning och tillgång till alla register på filmservice.se. Läs mer om hur du söker samproduktion för korta format här.

Samproduktion av långfilmsdebuter
Genom åren har Film i Väst samproducerat över 30 långfilmer av långfilmsdebuterande regissörer, och vi ser möjligheten för nya röster att bevisa sig i ett längre format som en del i vårt talangarbete. Bland de regissörer vars långfilmsdebut Film i Väst har samproducerat finns exempelvis Gabriela Pichler, Mikael Marcimain, Ruben Östlund, Johannes Nyholm, Fanni Metelius, Ivica Zubac, Ninja Thyberg, Babak Najafi, Lisa Aschan och filmkollektivet Crazy Pictures. Läs mer om hur du söker samproduktion för långfilm här.

Egna program och arrangemang

Film i Väst arrangerar årligen särskilda program och evenemang med syfte att utveckla regissörer, manusförfattare och producenter som bor och verkar i Västra Götaland.

  • Five 4 Fiction
    Under 2021 och 2022 driver Film i Väst talangprogrammet Five 4 Fiction tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling. Programmetriktar sig till erfarna regissörer som utvecklar en första långfilm inom fiktion. Fem deltagare ges möjlighet att stärka sina kreativa processer och öka kontakten med den professionella filmbranschen. I slutet av programmet ska de kunna presentera ett välutvecklat filmprojekt för produktionsbolag och finansiärer. Five 4 Fiction arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Läs mer om programmet här.
  • Prodda
    Tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling har Film i Väst genomfört två omgångar av producentprogrammet Prodda, ett halvår långt program där fem nya producenter får möta etablerade producenter. Deltagarna får även ett stipendium samt stöd i utvecklingen av ett eget kortfilmsprojekt. Programmet genomförs i samarbete med Svenska Filminstitutet. Mer information om nästa omgång av Prodda kommer finnas tillgängligt på www.filmivast.se och www.filmcloud.se under 2022.
  • Övriga arrangemang
    Film i Väst genomför kontinuerligt samtal, föreläsningar och workshops som riktar sig till talang och unga kreatörer. Mer information om aktuella arrangemang finns på vår hemsida under fliken Talks & Events.

Särskilda satsningar
Periodvis genomför Film i Väst särskilda satsningar för att ytterligare stärka arbetet med talangutveckling. Med start 2021 och fram till 2024 deltar vi i Svenska Filminstitutets nationella initiativ Talent to Watch, där målet är att säkerställa att nya filmröster får möjlighet att utvecklas trots de utmaningar som filmbranschen ställts inför i samband med covid-19. Under 2021 lanserar vi både en satsning på korta format och en som syftar till att ge regissörer möjlighet att utveckla en första långfilm i samarbete med ett etablerat produktionsbolag. Mer information finns här (länk).

Samarbeten med andra

Film i Väst har flera återkommande samarbeten för att stärka ny talang inom ett brett spektrum, allt från unga filmare som är precis i början av sin karriär till kreatörer som är på väg att etablera sig i filmbranschen.

  • Nordic Film Lab
    Göteborg Film Festival driver det nordiska talangprogrammet Nordic Film Lab där Film i Väst är huvudpartner. De meriterade deltagarna kommer från Sverige, Norge, Danmark och Finland och består av både regissörer, manusförfattare och producenter. Programmet syftar till att ge deltagarna en möjlighet till konstnärlig fördjupning och nätverksbygge och på så sätt verka för ett ökat samarbete mellan filmbranschen i de nordiska länderna. Övriga finansiärer är de respektive ländernas filminstitut. Läs mer på www.goteborgfilmfestival.se  och Nordic Film Lab.
  • Discovery på Nordic Film Market
    Film i Väst samarbetar med Göteborg Film Festival kring deras programpunkt Discovery som arrangeras i samband med Nordic Film Market. Här erbjuds producenter och regissörer en möjlighet att pitcha sina långfilmsdebuter för finansiärer, salesbolag och festivalprogrammerare.
  • Novemberfestivalen
    Varje år arrangeras den nationella tävlingen och mötesplatsen Novemberfestivalen för unga filmare mellan 16 och 26 år i Trollhättan. Film i Väst är sedan flera år en samarbetspartner och bidrar till programmet på olika sätt. Läs mer om festivalen på novemberfestivalen.se.
  • Frame filmfestival
    Frame är en årlig kortfilmfestival, tävling och mötesplats för filmare och filmintresserade i Västsverige. Tillsammans med Shoot & Post presenterar Film i Väst huvudpriset i kategorin 27+ som innefattar en samproduktionsinsats och postproduktion till ett värde av minst 75 000 kronor. Vi samarbetar även kring programpunkter riktade mot den professionella branschen. Mer information om Frame finns på framefilmfestival.nu.
  • Nordic International Film Festival i New York
    NIFF är den största nordiska filmfestivalen utanför Europa och har funnits sedan 2015. De senaste åren har festivalen och Film i Väst samarbetat kring deras kortfilmsprogram Aurora Borealis, som enbart består av filmer som samproducerats med oss. Läs mer om festivalen på nordicfilmfest.org.