Nya filmer med Ruben Östlund, Tarik Saleh, Sally Potter och Joachim Trier. Det var några av de nyheter som Film i Väst berättade om på sin årliga presskonferens i Cannes idag lördag tillsammans med ytterligare ett urval av kommande internationella och svenska samproduktioner. Även årets tävlande samproduktioner vid Cannes filmfestival presenterades.

Film i Väst har tre samproduktioner i tävlan i årets upplaga av Cannes Film Festival. Jim Jarmusch zombiefilm The Dead Don’t Die invigde i tisdags hela festivalen och tävlar även om festivalens mest prestigefyllda pris, Palme D’Or. I huvudtävlan är även den rumänske regissören Corneliu Porumboius maffiadrama The Whistlers och i Kritikerveckan tävlar den isländska A White, White Day i regi av Hlynur Pálmason.

Film i Västs samproduktioner har i år invigt både Berlin Film Festival och Cannes Film Festival vilket aldrig har hänt tidigare i Film i Västs historia. Ett kvitto på västsvensk filmframgång! Årets tre samproduktioner i Cannes har alla postproducerats av bolag i Västra Götalandsregionen” säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.

Mikael Fellenius, vd på Film i Väst, berättade på presskonferensen om tre av årets nyheter för bolaget:

Klimatkonsult
För att ytterligare stärka sitt miljöfokus har Film i Väst projektanställt miljöstrategen och producenten Ronny Fritsche. Målet är att det ska resultera i ökad kunskap och miljömedvetenhet i hela filmbranschen och fler klimatsmarta åtgärder i samband med filmproduktion. Ronny ger föreläsningar om hållbar filmproduktion samt finns tillgänglig som kontaktperson i miljöfrågor för Film i Västs samproduktioner. Läs mer här.

Produktionsrabatter
Film i Väst har varit drivande för införandet av nationella produktionsrabatter och tidigare i år blev det klart att Västra Götalandsregionen i år inleder ett pilo