Nya filmer med Ruben Östlund, Tarik Saleh, Sally Potter och Joachim Trier. Det var några av de nyheter som Film i Väst berättade om på sin årliga presskonferens i Cannes idag lördag tillsammans med ytterligare ett urval av kommande internationella och svenska samproduktioner. Även årets tävlande samproduktioner vid Cannes filmfestival presenterades.

Film i Väst har tre samproduktioner i tävlan i årets upplaga av Cannes Film Festival. Jim Jarmusch zombiefilm The Dead Don’t Die invigde i tisdags hela festivalen och tävlar även om festivalens mest prestigefyllda pris, Palme D’Or. I huvudtävlan är även den rumänske regissören Corneliu Porumboius maffiadrama The Whistlers och i Kritikerveckan tävlar den isländska A White, White Day i regi av Hlynur Pálmason.

Film i Västs samproduktioner har i år invigt både Berlin Film Festival och Cannes Film Festival vilket aldrig har hänt tidigare i Film i Västs historia. Ett kvitto på västsvensk filmframgång! Årets tre samproduktioner i Cannes har alla postproducerats av bolag i Västra Götalandsregionen” säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.

Mikael Fellenius, vd på Film i Väst, berättade på presskonferensen om tre av årets nyheter för bolaget:

Klimatkonsult
För att ytterligare stärka sitt miljöfokus har Film i Väst projektanställt miljöstrategen och producenten Ronny Fritsche. Målet är att det ska resultera i ökad kunskap och miljömedvetenhet i hela filmbranschen och fler klimatsmarta åtgärder i samband med filmproduktion. Ronny ger föreläsningar om hållbar filmproduktion samt finns tillgänglig som kontaktperson i miljöfrågor för Film i Västs samproduktioner. Läs mer här.

Produktionsrabatter
Film i Väst har varit drivande för införandet av nationella produktionsrabatter och tidigare i år blev det klart att Västra Götalandsregionen i år inleder ett pilotprojekt för produktionsrabatter vid inspelning och postproduktion av film och tv-drama.Läs mer.

Det har tidigare meddelats att de första produktionsrabatten går till tv-produktionen Irene Huss Reboot som börjar spela in i regionen i sommar. Läs mer.

Nostradamus 
Film i Väst är ny samarbetspartner till Nostradamus, Göteborg Film Festivals framtidsrapportering för rörliga medier som efter sex framgångsrika rapporter etablerat sig som en betydelsefull internationell röst. Den årliga rapporten innehåller framtidsanalyser och baseras på intervjuer och forskning.

– För Film i Väst är omvärldsbevakning och framtidsfrågor en av kärnfrågorna och därför är vi entusiastiska över att få bli en del av Nostradamus som genom sina rapporter blivit en av de viktigaste rösterna i branschen när det gäller framtiden för rörliga medier, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst
Läs mer om Nostradamus här.

KOMMANDE SAMPRODUKTIONER
Film i Väst presenterade ett urval av kommande samproduktioner med några av regissörerna på plats i Cannes.

– Film i Väst är just nu är involverade i 29 långfilmsproduktioner och 14 tv-draman som befinner sig i olika stadier, allt från filmer som snart har biopremiär till projekt som är under utveckling. Filmproduktionen i Västra Götaland blomstrar,säger produktionschef Peter Possne.

Ruben Östlund, Triangle of Sadness
En komedi som tar avstamp i modevärldens finrum. Tillsammans med modellerna Carl och Yaya hamnar vi på en segellyxkryssare i Karibien. Där får vi träffa vår civilisations crème de la crème och en marxistisk sjökapten. Med hjälp av en sjösjuke- och matförgiftningsepidemi förvandlas seglatsen till en mardrömsmetafor för slutet på den västerländska civilisationen. I efterdyningarna blir ett antal av passagerarna uppspolade på en öde ö. I kampen om överlevnad vänds hierarkierna och en filippinsk, medelålders städerska hamnar i topp. Filmen börjar spelas in i slutet av 2019 i Västra Götaland. Ruben Östlund vann en Guldpalm i Cannes 2017 med The Square som även nominerades till både Oscar och Golden Globe, även den samproducerades med Film i Väst. Produceras av Plattform Produktion

Ninja Thyberg, Jessica
Ninja Thybergs debutfilm Jessica utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 20-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen i med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer.

Ninja Thyberg vann Canal+ Award med kortfilmen Pleasure som tävlade i Kritikerveckan i Cannes 2013. Hennes kortfilm Hot Chicks, en samproduktion med Film i Väst, vann 1 km-filmpriset på Stockholm Filmfestival 2014 och hon belönades med Student Visionary Award på Tribeca Film Festival med Catwalk 2015.
Produceras av Erik Hemmendorff, Eliza Jones & Markus Waltå, Plattform Produktion

Tarik Saleh, Untitled
En thriller som utspelar sig på ett religiöst universitet. Filmen tar åskådaren med till en gömd värld där ingen kamera varit tidigare. Återigen rör sig regissören mellan verklighet och fiktion. Fares Fares spelar huvudrollen och filmen spelas in under 2020. Filmen är utvecklad med stöd av Svenska Filminstitutet och Kreativa Europas Mediaprogram. Tarik Salehs förra film The Nile Hilton Incident, också den samproducerad med Film i Väst, fick 2017 juryns stora pris vid Sundance Film Festival och vann Guldbagge för bästa svenska film. Produceras av Kristina Åberg, Atmo.

Linda Hambäck, Apstjärnan
Linda Hambäcks förra barnfilm Gordon & Paddy hade sin världspremiär på Berlin Filmfestival i sektionen Generation. Nu är hon tillbaka med filmen Apstjärnan som baseras på Frida Nilssons bok med samma namn. Pernilla August, Melinda Kinnaman och Stellan Skarsgård gör rösterna. Produceras av LEE Film.

Sally Potter, Untitled
En mästerlig och rörande berättelse om en man på gränsen till sammanbrott. Han håller sig uppe tack vare sin gränslösa kärlek till sin dotter. I rollerna ser vi Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Chris Rock och Laura Linney. Filmen spelas in i Spanien och New York och samproduceras av bland andra Chimney och Film i Väst. Chimney kommer också att göra en del av postproduktionen i Göteborg.Produktionsbolag: Adventure Pictures
Läs mer

David Sandberg, Kung Fury 2
Uppföljaren till den omtalade Kung Fury, om en kampsportare och polis i 80-talets Miami. Kung Fury tävlade i sektionen Quinzaine des Réalisateurs i Cannes 2015 och fick inom loppet av tre dygn över 10 miljoner visningar på You Tube. I Kung Fury 2 spelar förutom regissören David Sandberg även Michael Fassbender, Arnold Schwarzenegger och Eiza Gonzales. Produktionsbolag: Laser Unicorns, B-Reel Films och KatzSmith Productions.
Mer om Kung Fury.

Patrick Hughes,
 The Hitman’s Wife´s Bodyguard 
En uppföljare till 2017 års actionkomedi The Hitman’s Bodyguard. I rollerna Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman och Frank Grillo. Filmen spelas in i London, Kroatien och Italien. Postproduceras av Filmgate i Göteborg. Produktionsbolag: Millennium och Campbell Grobman Films.

Eskil Vogt, De Uskyldige 
Handlingen i De Uskyldige utspelar sig i barnens värld där till en början oskyldig lek utvecklas till något både magiskt och skrämmande. Filmen spelas in i sommar och har premiär hösten 2020. De Uskyldige är Eskil Vogts andra långfilm efter debuten Blind som tävlande på Sundance Film Festival. Eskil Vogt har också sedan flera år ett samarbete med regissören Joachim Trier där han skrivit manus till flera av Triers filmer (Reprise, Oslo, 31 augusti, Louder Than Bombs, Thelma). Produktionsbolag: MER Film, Zentropa, Snowglobe, BUFO

Joachim Trier, Världens värsta människa
En dramakomedi och den avslutande delen av Triers Oslo-trilogi (Reprise 2006 och Oslo, 31 augusti 2011) som följer en kvinna genom romantiska relationer, vänskap, karriär och familj. En film om kärlek och att finna mening. I huvudrollerna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie. Joachim Trier var i huvudtävlan i Cannes med sin Louder Than Bombs 2015.